Xerrades i tallers

Entenent el paper essencial que tenim les i els fisioterapeutes en la conscienciació i l’educació sanitària, els objectius de les nostres xerrades i tallers van enfocats a promoure la salut i l’activitat física basant-nos en l’evidència científica i el moviment: 

 • Divulgar el coneixement de la prevenció de trastorns múscul-esquelètics.
 • Explicar la importància dels hàbits posturals en el dia a dia, en la feina o en l’activitat esportiva, guiant a cada persona segons les seves necessitats individuals o col·lectives.
 • Realitzar programes de promoció de l’activitat física per tal de prevenir el sedentarisme en diferents segments de la població.
 • Orientar a persones que pateixen dolor, sigui agut o crònic, mitjançant un programa enfocat a l’educació i al moviment.
Reeducant l’esquena
Prevenció i tractament des del moviment

En el dia a dia, les persones realitzem moviments repetitius que generen descompensacions musculars i com a conseqüència, desemboquen en un síndrome dolorós. El dolor agut és bo tractar-lo en el seu moment però, si tornem a realitzar els mateixos moviments, tornarà a produir-se les descompensacions i el dolor tornarà a aparèixer. Sovint, volem realitzar exercicis que enlloc d’ajudar-nos ens generen dolor. Exercicis recomanats per a unes persones no ho són per a d’altres. En aquest taller es treballarà mitjançant exercicis de control motor, conscients i individualitzats que posteriorment es podran integrar a la professió o activitats de la vida diària de la persona millorant les descompensacions generades per a la tipologia postural, els moviments repetitius i els hàbits posturals.

Aprendran

 • Prevenir el dolor d’esquena recidivant.
 • Identificar i analitzar els processos lesionals per tal d’entendre els desequilibris musculars.

 • Integrar els exercicis als moviments del dia a dia.

 • Aprendre les bases per a treballar la musculatura abdominal i de la columna vertebral.

Essencials

Coneix el dolor i oblida’t d’ell!

El dolor crònic i la fatiga són una realitat a la nostra societat i un dels motius de consulta més habitual en els centres sanitaris. Es calcula que entre un 11% de la península ibèrica en pateix. Tot i que l’origen del dolor crònic encara està en discussió, es coneix que hi ha pèrdua dels mecanismes de control del dolor del sistema nerviós central i de la secreció de neurotransmissors com la serotonina. La seva simptomatologia es caracteritza per dolor generalitzat, pèrdua de força muscular, fatiga, insomni, dèficits d’atenció, fallides de memòria i quadres depressius. Sembla que el millor abordatge en el tractament d’aquestes persones és el cognitiu-conductual, coneixent que està passant amb aquest dolor, i l’exercici físic, per modificar les conseqüències del sedentarisme secundari al dolor.

Aprendran

 • -Millorar la seva qualitat de vida.

 • Aprendre coneixements bàsics sobre neurofisiologia del dolor. 

 • Disminuir el dolor generalitzat. 

 • Realitzar exercici terapèutic per evitar el sedentarisme.

Essencials

Diga’m com mossegues i et diré qui seràs

Més d’un 15 % de la població té l’hàbit d’apretar les dents, la majoria de vegades quan dorm, però també pot passar durant el dia. Pot anar acompanyat d’un cruiximent característic de les dents o no. Això és el bruxisme. Es pot detectar perquè algú proper ens avisi d’aquest soroll, perquè el dentista apreciï desgast dental o bé per tenir sensació de cansament o dolor a la mandíbula. Darreres investigacions ens expliquen que no és fisiològic, en cap edat ni moment de la vida, i que està altament relacionat amb problemes de la son, respiratoris, de masticació i deglució i ús de tecnologies. És d’especial rellevància conèixer què és, i saber detectar perquè està apareixent, per poder tractar-lo i solucionar-ho. El tractament multidisciplinar és imprescindible (odontòleg, fisioterapeuta, metge de la son, etc.), però la persona més important ets tu mateix.  

Aprendran

 • Millorar la seva qualitat de vida.

 • Aprendre coneixements bàsics sobre el bruxisme. 

 • Disminuir el quadre associat. 

 • Prevenir, o evitar la progressió, de malformacions del sistema cranio-mandibular.

 • Aprendre pautes per l’autogestió del quadre.

Essencials

Criança i mandíbula

L’ús del xumet, la introducció tardana de l’alimentació dura i la respiració per la boca són alguns dels motius que poden provocar mala posició dental i malformacions mandibulars en els més petits i petites de la casa. Això pot repercutir en el seu rendiment i capacitat de concentració pel mal descans, apretar les dents durant la nit o de dia, aparició de mal cap, dificultat en menjar i/o ennuegament, problemes a la parla, etc. Conèixer quin és l’ús adequat del xumet (tipus, formes, disposició, temps per retirar-ho, etc.), com evitar o prevenir mals hàbits mandibulars, detectar la respiració oral i com reeducar-la i saber quina és la masticació i deglució correctes són la clau per assegurar el benestar dels infants.

Aprendran

 • Millorar la seva qualitat de vida dels nens i nenes menors de 6-8 anys.

 • Aprendre coneixements bàsics sobre l’ús de xumet, biberó i lactància materna. 

 • Conèixer les futures complicacions que poden aparèixer per un control orofacial deficient. 

 • Prevenir, o evitar la progressió, de malformacions del sistema cranio-mandibular.

 • Aprendre pautes per modificar els mals hàbits presents.

Essencials

Més enllà d’un somriure

La boca i la cara tenen una funció molt important per transmetre emocions, com pot ser la felicitat amb un somriure, però no és la única. Respirar, parlar i menjar són també funcions vitals. Si hi ha un problema en algunes d’elles, podem detectar malformacions dentals (mossegada oberta), roncus, dificultat per a dormir, mal de cap, dificultat per menjar o ennuegaments, dificultat per pronunciar altres lletres, digestions pesades, etc; fent-se molt evident quan demanen a algú que empassi. Durant els primers anys de vida la deglució (acció d´empassar) és diferent a la que existeix en l ´edat adulta, i a vegades podem observar la persistència de la deglució infantil en l’edat adulta, parlant llavors de deglució atípica. Concretament, la deglució atípica es produeix quan es realitza un moviment inadequat de la llengua, llavis i/o respiració que participen en la deglució; creant un mal hàbit. Conèixer quina és la respiració correcta, com mastegar i deglutir i com evitar o prevenir mals hàbits mandibulars són la clau per assegurar el benestar dels infants.

 

Aprendran

 • Millorar la seva qualitat de vida dels nens i nenes majors de 6-8 anys.

 • Aprendre coneixements bàsics sobre la respiració, masticació i deglució. 

 • Conèixer les futures complicacions que poden aparèixer per un control orofacial deficient. 

 • Prevenir, o evitar la progressió, de malformacions del sistema cranio-mandibular.

 • Aprendre pautes per modificar els mals hàbits presents.

Essencials

Fem activitat física a casa.
Fem salut.

L’activitat física és coneguda pels seus múltiples beneficis a tots els nivells, però sobretot a nivell físic i mental. És per aquest motiu que ens plantegem el repte de desenvolupar una xerrada o presentació pràctica per tal de promoure l’activitat física de baix impacte a casa i ajudi la població a fer front el sedentarisme durant la situació de pandèmia Covid. 

L’aspecte clau de l’activitat és oferir recursos per fer activitat física a casa, és a dir, sense material professional. Únicament treballant amb el propi pes del cos humà i amb aquells estris o mobiliari que podem tenir a casa. 

Aprendran

 • Promoure l’activitat física

 • Millorar o mantenir la funcionalitat de les persones

 • Millorar o mantenir l’estat físic

   

Essencials

Els joves aprofitem els recursos del municipi per a realitzar activitat física

Sovint ens trobem part de la població jove que reclama la necessitat de tenir espais, zones, material, equipament per fer activitat física. 

Molts municipis han realitzat accions per tal de poder tenir equipament esportiu a l’aire lliure mitjançant barres, estructures, bancs i d’altres amb l’objectiu de cobrir aquesta necessitat o demanda de la població. O bé dissenyar recorreguts per tal de fer activitat física dins el municipi. 

Aquestes accions han d’anar acompanyades de intervencions per part de professionals del esport, amb l’objectiu de posar en pràctica els coneixements sobre l’entrenament mitjançant els propis recursos del municipi. 

Per aquests motius plantegem una xerrada pràctica, tot realitzant propostes d’entrenament directament als espais destinats a realitzar activitat física del municipi. Exposant i practicant diversos mètodes d’entrenament. 

Aprendran

 • Dinamitzar els espais esportius del municipi

 • Motivar als joves aprofitar els recursos

 • Afavorir els bons hàbits en la pràctica esportiva

 • Evitar el sedentarisme

Essencials

Marxa nòrdica i reeducació postural en família

Realitzar activitats en família, resulta divertit. Si a més és a l’aire lliure, mitjançant jocs a la vegada que s’aprenen eines per a la reeducació postural i la tècnica de marxa nòrdica, encara és més interessant. Aquest és l’objectiu del taller de Marxa nòrdica i reeducació postural en família. 

Essencials

Marxa nòrdica i reeducació postural a la infància i adolèscencia

La marxa nòrdica (MN) és una activitat física que integra activament la part superior del cos, coordinant-la amb la part inferior i el tronc. 

Com a fisioterapeutes i professionals de l’activitat física, la consciència postural, el control del moviment, la promoció per a l’activitat física saludable i la prevenció de futures lesions mitjançant exercicis pràctics és l’objectiu principal de treball. La proposta, va enfocada a divulgar els beneficis de la marxa nòrdica per tal que infants i adolescents en tinguin coneixement i motivar-los així, a trencar amb el sedentarisme realitzant activitat física controlada i a l’aire lliure.

Essencials

Troba'ns a les xarxes

On som?

Contacte Sinapsis vilafranca

Demana la teva cita

Propietat de Sinapsis vilafranca