La OSTEOPOROSI és una disminució de la densitat mineral òssia que apareix amb més freqüència en dones després de la menopausa per una qüestió hormonal. La malnutrició, l’enllitament perllongat i algunes malalties sistèmiques o hormonals també la poden produir.

Les persones amb osteoporosi tenen més risc de patir fractures i, per això, tradicionalment s’havia desaconsellat l’exercici d’impacte o d’alta intensitat. Però en els últims anys no només s’ha demostrat que és segur, sinó que fer exercici redueix el risc de patir fractures perquè augmenta la densitat mineral òssia.

Com pot ser? No se suposa que si exposem a l’os a més càrrega s’hauria de trencar més? Doncs no! Perquè l’os és un teixit viu, com els músculs, que es regenera constantment. Per tant, si l’exposem a una càrrega de forma progressiva, es va fent cada cop més fort i augmenta la densitat.

O sigui que l’exercici no només no et perjudica si tens osteoporosi, sinó que és un tractament eficaç per millorar la densitat mineral òssia. Això sí, l’exercici s’ha d’adaptar a les capacitats de cada persona i s’ha de progressar adequadament perquè a l’os li doni temps a adaptar-se. Per això és important que el professional que pauti l’exercici tingui coneixements sobre aquesta patologia.

La SARCOPENIA és un dels grans problemes de l’envelliment. Es tracta d’una pèrdua gradual i generalitzada de la massa muscular i la força que s’associa a l’envelliment. És a dir que, generalment, amb el pas dels anys perdem múscul i ens tornem més dèbils.

Però a part de l’edat hi ha altres factors que contribueixen a aquest fenomen: el sedentarisme, una alimentació inadequada, alguns fàrmacs i algunes malalties (hormonals, neurològiques o càncer).

Aquesta pèrdua de força es tradueix en més discapacitat física, menys autonomia, menys qualitat de vida, més risc de caiguda i més mortalitat.

Quins tractaments s’han mostrat efectius per millorar la sarcopènia? Principalment l’exercici de força combinat amb una bona nutrició. En alguns casos, quan hi ha malalties, aquest tractament també s’ha d’acompanyar de fàrmacs.

A SINAPSIS, podem ajudar-te a MILLORAR la sarcopènia i a PREVENIR-LA a través de l’EXERCICI TERAPÈUTIC.

Saps què és exactament l’EXERCICI TERAPÈUTIC ?

L’exercici terapèutic és aquell exercici pautat per un PROFESSIONAL SANITARI amb objectius de salut. És a dir, no és un conjunt d’exercicis concrets si no el fet de fer servir l’exercici com a tractament per millorar la salut dels pacients.

La ciència ens està demostrant que és una de les eines més eficaces que tenim els fisioterapeutes per millorar el dolor i la funcionalitat dels pacients amb diferents lesions i/o patologies com mal d’esquena, dolors articulars, osteoporosi, pèrdua de força, fatiga crònica, etc.

Però s’ha de tenir en compte que quan hi ha un problema de salut, és important que l’exercici estigui adaptat a la persona i la dosis sigui la adequada per obtenir resultats satisfactoris.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *