Com explica la fisioterapeuta Sabina Altés en la seva pàgina web, el mareig per moviment o cinetosis apareix al viatjar en cotxe, tren, vaixell o avió. També es produeix en parcs d’atraccions o al visualitzar continguts en moviments a través de dispositius electrònics com la realitat virtual.
Un primer símptoma acostuma a ser la somnolència, i després les nàusees, vòmit, sudoració freda, mal de cap o augment de la salivació.
La susceptibilitat al mareig cinètic és més freqüent en infants a partir dels dos anys, les dones embarassades o persones d’edat avançada. Tot i que, hi ha adults que ho continuen presentant al llarg de tota la vida. Existeixen altres factors que poden predisposar el mareig com alguns medicaments, haver menjat en excés, llegir o mirar el mòbil mentre es viatja.
Per què es produeix?
Hi han vàries teories, però la més acceptada és el conflicte sensorial.
El sistema de l’equilibri obté informació de tres sistemes de l’organisme: oïda (capta acceleracions angular i lineals del cap), visió (percep l’entorn que ens envolta) i sistema propioceptiu (musculatura i articulacions que registra la posició del cos). Quan el cervell interpreta les senyals rebudes i la informació provinent dels sentits no coincideix, pot sorgir el mareig per moviment.
Per exemple, al llegir mentre es viatja en cotxe l’oïda interna percep el moviment, però la vista no pot indicar que s’està movent.
¿Quin és el tractament?
La cinetosis afecta una gran quantitat de persones i majoritàriament no té causes greus, encara que hi ha persones que els afecta al utilitzar mitjans de transport i la qualitat de vida, arribant a limitar les seves activitats habituals.
Pot tractar-se les cinetosis més greus amb fàrmacs. Entre els tractaments no farmacològics, la fisioteràpia vestibular és el més efectiu. Es basa en exercicis d’habituació a estímuls que desencadenen el conflicte visual. La realitat virtual permet exposar al pacient de forma progressiva a aquest estímul i entrenar-lo perquè sigui capaç d’afrontar-ho en una situació real.
Com puc prevenir-ho?
A continuació expliquem alguns consells per prevenir el mareig al cotxe, vaixell o avió:
- Evitar l’ús de dispositius electrònics, llegir o moviment excessiu. Fixar-se en un punt fixe i a poder ser alt. La mirada el més endavant possible i sense moviments erràtics.
- Realitzar una conducció suau, sense canvis de direcció bruscs o velocitats altes.
- Controlar la respiració a l’inici del símptomes.
- Evitar el tabac i tenir una bona ventilació.
- Àpats lleugers abans del viatge. La hidratació és fonamental.
- Fer jocs mentals senzills per distreure’ns.
- Convé parar a descansar i estirar les cames.
- Evitar asseure’s en seients en direcció contrària a la marxa. Si viatges en avió, procura triar els seients centrals (pròxims a les ales).