No Pensament

CINETOSI: PER QUÈ EM MAREJO AL VIATJAR?

Com explica la fisioterapeuta Sabina Altés en la seva pàgina web, el mareig per moviment o cinetosis apareix al viatjar en cotxe, tren, vaixell o avió. També es produeix en parcs d’atraccions o al visualitzar continguts en moviments a través de dispositius electrònics com la realitat virtual.

Un primer símptoma acostuma a ser la somnolència, i després les nàusees, vòmit, sudoració freda, mal de cap o augment de la salivació.

La susceptibilitat al mareig cinètic és més freqüent en infants a partir dels dos anys, les dones embarassades o persones d’edat avançada. Tot i que, hi ha adults que ho continuen presentant al llarg de tota la vida. Existeixen altres factors que poden predisposar el mareig com alguns medicaments, haver menjat en excés, llegir o mirar el mòbil mentre es viatja.

Per què es produeix?

Hi han vàries teories, però la més acceptada és el conflicte sensorial.

El sistema de l’equilibri obté informació de tres sistemes de l’organisme: oïda (capta acceleracions angular i lineals del cap), visió (percep l’entorn que ens envolta) i sistema propioceptiu (musculatura i articulacions que registra la posició del cos). Quan el cervell interpreta les senyals rebudes i la informació provinent dels sentits no coincideix, pot sorgir el mareig per moviment.

Per exemple, al llegir mentre es viatja en cotxe l’oïda interna percep el moviment, però la vista no pot indicar que s’està movent.

¿Quin és el tractament?

La cinetosis afecta una gran quantitat de persones i majoritàriament no té causes greus, encara que hi ha persones que els afecta al utilitzar mitjans de transport i la qualitat de vida, arribant a limitar les seves activitats habituals.

Pot tractar-se les cinetosis més greus amb fàrmacs. Entre els tractaments no farmacològics, la fisioteràpia vestibular és el més efectiu. Es basa en exercicis d’habituació a estímuls que desencadenen el conflicte visual. La realitat virtual permet exposar al pacient de forma progressiva a aquest estímul i entrenar-lo perquè sigui capaç d’afrontar-ho en una situació real.

Com puc prevenir-ho?

A continuació expliquem alguns consells per prevenir el mareig al cotxe, vaixell o avió:

  • Evitar l’ús de dispositius electrònics, llegir o moviment excessiu. Fixar-se en un punt fixe i a poder ser alt. La mirada el més endavant possible i sense moviments erràtics.
  • Realitzar una conducció suau, sense canvis de direcció bruscs o velocitats altes.
  • Controlar la respiració a l’inici del símptomes.
  • Evitar el tabac i tenir una bona ventilació.
  • Àpats lleugers abans del viatge. La hidratació és fonamental.
  • Fer jocs mentals senzills per distreure’ns.
  • Convé parar a descansar i estirar les cames.
  • Evitar asseure’s en seients en direcció contrària a la marxa. Si viatges en avió, procura triar els seients centrals (pròxims a les ales).

SARCOPENIA, OSTEOPOROSI I EXERCICI TERAPÈUTIC

La OSTEOPOROSI és una disminució de la densitat mineral òssia que apareix amb més freqüència en dones després de la menopausa per una qüestió hormonal. La malnutrició, l’enllitament perllongat i algunes malalties sistèmiques o hormonals també la poden produir.

Les persones amb osteoporosi tenen més risc de patir fractures i, per això, tradicionalment s’havia desaconsellat l’exercici d’impacte o d’alta intensitat. Però en els últims anys no només s’ha demostrat que és segur, sinó que fer exercici redueix el risc de patir fractures perquè augmenta la densitat mineral òssia.

Com pot ser? No se suposa que si exposem a l’os a més càrrega s’hauria de trencar més? Doncs no! Perquè l’os és un teixit viu, com els músculs, que es regenera constantment. Per tant, si l’exposem a una càrrega de forma progressiva, es va fent cada cop més fort i augmenta la densitat.

O sigui que l’exercici no només no et perjudica si tens osteoporosi, sinó que és un tractament eficaç per millorar la densitat mineral òssia. Això sí, l’exercici s’ha d’adaptar a les capacitats de cada persona i s’ha de progressar adequadament perquè a l’os li doni temps a adaptar-se. Per això és important que el professional que pauti l’exercici tingui coneixements sobre aquesta patologia.

La SARCOPENIA és un dels grans problemes de l’envelliment. Es tracta d’una pèrdua gradual i generalitzada de la massa muscular i la força que s’associa a l’envelliment. És a dir que, generalment, amb el pas dels anys perdem múscul i ens tornem més dèbils.

Però a part de l’edat hi ha altres factors que contribueixen a aquest fenomen: el sedentarisme, una alimentació inadequada, alguns fàrmacs i algunes malalties (hormonals, neurològiques o càncer).

Aquesta pèrdua de força es tradueix en més discapacitat física, menys autonomia, menys qualitat de vida, més risc de caiguda i més mortalitat.

Quins tractaments s’han mostrat efectius per millorar la sarcopènia? Principalment l’exercici de força combinat amb una bona nutrició. En alguns casos, quan hi ha malalties, aquest tractament també s’ha d’acompanyar de fàrmacs.

A SINAPSIS, podem ajudar-te a MILLORAR la sarcopènia i a PREVENIR-LA a través de l’EXERCICI TERAPÈUTIC.

Saps què és exactament l’EXERCICI TERAPÈUTIC ?

L’exercici terapèutic és aquell exercici pautat per un PROFESSIONAL SANITARI amb objectius de salut. És a dir, no és un conjunt d’exercicis concrets si no el fet de fer servir l’exercici com a tractament per millorar la salut dels pacients.

La ciència ens està demostrant que és una de les eines més eficaces que tenim els fisioterapeutes per millorar el dolor i la funcionalitat dels pacients amb diferents lesions i/o patologies com mal d’esquena, dolors articulars, osteoporosi, pèrdua de força, fatiga crònica, etc.

Però s’ha de tenir en compte que quan hi ha un problema de salut, és important que l’exercici estigui adaptat a la persona i la dosis sigui la adequada per obtenir resultats satisfactoris.

SINAPSIS EN MOVIMENT

SINAPSIS EN MOVIMENT

Activem el BLOG de SINAPSIS. Fisioteràpia, pensament i moviment.

L’equip de SINAPSIS estem preparats per a presentar les activitats que hem estat desenvolupant al llarg de mesos per tal d’adaptar-nos a les necessitats de cadascú i amb la intenció d’anar creant contingut que us sigui d’interès.

                                                                                          

A SINAPSIS hem creat un espai on connectar els professionals de la salut i l’activitat física mitjançant el treball interdisciplinari, enriquir-nos mútuament i aportar un valor afegit a les persones que confiïn en la nostra filosofia de treball. 

Enfoquem cada cas des de diferents punts de vista i prioritzem la individualitat:

Estudiem cada cas de manera detallada.
Creem una via de millora comuna entre pacient i professionals de la salut o l’activitat física.
Re-avaluem el teu cas.

Tractaments individuals i grupals, mitjançant el moviment. Perquè (com va dir aquella persona sàvia) EL MOVIMENT ÉS VIDA.

                                       

Troba'ns a les xarxes

On som?

Contacte Sinapsis vilafranca

Demana la teva cita

Propietat de Sinapsis vilafranca